Tuesday, December 29, 2009


haiyoooooooooooooooooooooo...
lme gle aku x hapdet blog.
actually da bnyk mend nk cte..tp mals nak karang
segala vagai..mowtippp ko hingat skrip vagai ek..drama telenovela kah..menjiwai watak sgt..hahahah
mlssssssssss...vuntuuuuuuuuuuuu..
hadoila..pa nk cakap ek..
time aku ngah meraban nih pun aku kat kdai mamak..
bnyk story dok cni..bnyk ragam org kat cni..ska
li ngan aku pun kne..
da skali cinabeng dtg nk order maggie greng..kebetulan lak aku dok dekat ngan tempat msk2/tmp
t greng2..
cinabeng 2 ble order nak mgei greng kat aku plak..mwtipppppppppppp..
mamak kt ctu siap gelak tgk cinabeng iteww order kat haku..
aiyooopaaaaaa...aku ckp la kat mamak iteww..aneyyy..muka i da mcm mamak ka..
mlm2 pun lpk cni gak..mamak nih fames dowh ngan org2 kayo cepat..
org kayo mlm..
dok mai table org suh msk mlm die..mwtipp sgt..mud nak lpk pun hilang dowh..kire mcm nak p table diorg nak carot jerrrrrrrrr..


arghhhhh mls nak ckp pasai iteww da..
k cte end of da year..
dis year target gadjet yg aku nk hampir termakbul...
1st aku target nak beli lappy bru..
so da tercapai..n telah berpuas ati ngan ape lappy aku ado.
yg penting collection porno haku brtmbh2.
hamaikkkk ko..so sesape nak kena wat system buter yer..stakat vdeo 200mb..xlyn..dvd layan punyeeeeee
e..ble cam2..
ado den keysahhhhhhhhhhh..

so after dis..last gadjet utk d capai..
nset bruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..
haiyoooo..poning nak beli mno 1..
nokia or sony ericsson..
nokia e71 or sony xperia..
tp pe yg aku nk nokia je
r kot..
insyallah..be4 new year termkbul la kot..
doa2 kan la yer..



Saturday, November 7, 2009

hadoilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
da lme gler haku x jeguk blog aku sendiri..
ntah mm xda entry yg best2 nak share.
tp lps aku bce entry bru jakeling aku da dpt idea utk memulakan carotan haku...hahhahaha..
hurmm..be4 dat aku nk tanye sumting dlu kat jackeling..aku kenai ker best fwend ko 2 hah?
hurmm..
mcm mne nk mule nih..poning memikio ayt nyer..
bg aku..aku rse menda yg ko ckp kan dlm entry 2 stu menda yg subjektif la beb..
menda nih mmg agak complicated bg kwn ko kot.
standard r menda2 mcm nih bg setiap org.
msing2 mesti ada rse kekurangan msing n masing2 ada rse kelemahan msing..
mungkin kwn ko 2 pkir yg 'kwn' yg bru die kenai 2 ble dpt sum1 yg lg bek n yg ada rpe..coz aku rse ko pun da kenai kot 'kwn' 2 kannnn..
ko mcm xtau jer dlm 'DUNIA' kita nih..
msing2 akn cr sum1 yg cando yer..tmbh2 die pun muke agak bole blah..
so seseorg yg berpikiran rasional akn memikir kan sumting yg negativ utk relation die yg seterus nyer..
akn memikir kan kebaikan n keburukan yg akn dterima..
sbb msing2 da pemikiran msing2 kan..
so aku xtau la ko pkir mcm mne..
4 me..aku rse pemikiran aku 2 sme ngan kwn bek ko 2..
PAPE PUN BG AKU LAH...KALU AKU DLM SITUATION KWN BEK KO 2..
AKU LEBEY SUKE BERSERAH..
N AKU AKN UBE BE HONEST NGAN 'KWN' YG DIE BRU KENAI 2..
COZ BKN SUME MANUSIA SME PRANGAI NYER..
BKN SUME YG KITA PKIR 2 BETOI.
SO PKIR YG POSITIF...TP JGN LUPE KAN NEGATIF NYER JUGAKKK..
KENA PNDAI2 BERINGAT..JGN PKIR NK EPY JER..PKIR GAK TIME2 SEDEY YG BLOM TAU BLE DTG NYER..
KITA XSELALU BERADA D ATS..SUMTIME KITA AKN BERADA DBWH JUGAK..
PAPE PUN AKU DOA KAN KWN BEK KO 2 AKN JMP PE YG DIE R WALAU PUN BKN NGAN 'KWN' DIE KENAI..
KIM SLM KAT KWN BEK KO 2 YER..BILE2 MSE KENAI KAN KAT AKU..RSE MM SERASI SGT2 PRANGAI DIE NGAN AKU..
AURA HOKAYYYYYYYYYYYYYYY.
DAT MEAN AKU BKN ADA AURA NGAN IPANIAH SHJ..TP NGAN KWN BEK MEW ITEWWW..
HAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHA.

Thursday, September 10, 2009




hadoilaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
lmer gler den x hapdet blog nih.. maklum ler bln poser kekdahnyer mcm mls pung ado.. xda topik pun hado gak... aiyooooooo paaaaaaaaaaaaaa... hurmmmmm aku aku nak merepekan nih or carotkan.. gasak jer ler..tgh jari dok gigih nak menaip kannnnn!!! suke aku lah nk taip aper.. ADA AKU KESAHHHHHHH... gtewww lahh..kunun trade mark aku lah 2..thn langsi kunun.. last2 hamikkk kesah jugak..ttp nak ambek port jugak..ttp nak hamik tau jugak... perlu ker.. of course perlu hokayyy..sbb menda nih melibatkan org yg ada dsekeliling haku.. family haku ker..kwn2 haku ker..or masyakat m'sia nih ( kater 1malaysia kannnnnnnn)... gtewwww lahhhhh...jari ngah gigih menaip nih..carotkan jer walau tnpa mwtipp n tajuk yg sesuai...gasak jer.. aku pun xtau mood aku skang mcm mano..emo ker..epy ker..sentap ker...paper ker.. yg aku tau just go on wit my life n keep breathe.. ngat kan nk trus kan thn lasngsi aku..last xdpt gak meneruskan watak iteww.. sume sbb ko ipannnn..srh aku amek tau kannnnn!!!!! hahahahhhaa...
wah titaba aku suke wrne font nih..wrne bju aku pkai ari nih..tetiba jer kannn..
dok2 carot pastu ckp kale fon..arghh suke aku lah..
last week n mng nih mng aper tah aku pun xtau lahhh..
name aku asyik dsbut oleh kenkwn aku..
gtewww la fames glerrr kan...coz dok d sebut2..hadoilaaaa..ala2 artis kewww..
sume dsbb kan status aku d YM..aiyooo...status aper..bia org2 yg berkenaan jer yg tau..phm2 sendiri la uolz...
mls nak cite lebey..nnt menjadik2 lg la hal nih...
dsbb kan salah phm n msing xphm bhse msing kannnnnn...
pdhal msing gne bhse mly..bahse kebangsaan kekdahnyer..ttp xpaham.
maybe msing2 blom kenai bebetoi prangai masing2..2 sbb menda nih jd..
2 la sbb nye kalu ko suke ambek tau pasal org apisahhhh oii..
hellooooo..menda nih da libat kan kenkwn aku..sok perlu la aku akbek tau cik bedahhhh oiiiiiiiiiiiii..
last apisahhh gak yg kena..
name apisahhh gak yg dsebutkan kan...
tetiba femes lg namik apisahhh utk 2 mng nih..
mwtipp femes kejap2...nak femes lelame yerr..kejap2 wat basah tiak aku jer..
tp yg best sgt2 2 msing2 hangin kat aku..dr kwn aku smpe ler ke kwn bek haku c JACKELINGGGGG...
marah aku jugak 2...
tp seb bek die marah kejap jer..
hahhaha..kalu marah lame mau kena bling taik lembu dr KMPNG BANDARIANG hokayyyyyyy..hahahah..(ada lg ker taik lembu kat ctu..ntahhhhhhh)
tp mmg bebetoi DRAMA QUEENS sgt uolz..bkn award kar ffm yer..tp award dr PLAYWOOD..
ble menang award kekdahnyer..
ntah la..mcm2 cite ada..mcm2 story ado..
terkesima kekdahnyer aku sekejap..bkn sbb d carot yer..kekdah nye nk fensan ngan mcm2 cito yg ado!!!
tp laktak la en apisahhh oiii..
bia kan jer ler..
hurmmmm..
dah la kot carotan nih...bertemu lg d chapter yg len..mwtippp chapter..ko hingat novell ker..

yg penting WHAT COMES AROUND GOES AROUND DUDE!!!


**hurmmm..ngah pkir..lps nih aku akn menerima lg carotan atau tidak dsbb kan new post haku nih..
pape pun niat aku xda len hokayy...just nak becerita..perlu d MENTION niat itewww hokayyyy







Wednesday, August 19, 2009


hadoilaaaaa....
den bru bek demam nih hah..
energy pun still kureng lg...
tp ttp gigih berkerja..matilahhh..gigih ker..pdhal dudok n dunload jer kije nyerrr..wawawa
yg penting 'ado aku kesah'

aku kena fever nih mse aku smpe kl..
menakot kan..da la mase otw p kl aku nek tren..lupe nak bwk 'mask' plak..hadoila..da la time 2 aku flu bagai..tp xper sbb nk p kl gak..ku gagahi jugak...
at last sampe2 jer kl esk nye bdn aku da rse len mcm jer..
bkn loye2 hokayyy...aku bkn gurl2 smpe ble nak pragnant..aku 'jantan hokayyy'
rse mcm bdn panas lah!!!
time 2 wat2 relax lg..demam biasa jer..panas kejap jer kot..ptg2 jap lg elok lak..
last2 hamikkk ko panas x hingat dunie...gigih aku mencari xtivefast..telan la 2 bijik..
ok ckit..tp ble mlm panas gler bdn aku..esk nye mcm itew gan condition aku..mcm da xble thn sgt da aku ajak mmb aku p clinic lor..
smpe2 jer da ada sowang mamat kena fever gak..
kire yg dtg clinic mlm 2 sume nye demam2..
aku p clinin pun sbb takot aku jd suspek H1N1.
dat y p gak 2...
dok cek2 aku nye Temperature 40° ..
trus die mintak nak inject aku..aku pun bg la..
last2 die mintak inject kat vontot aku..hadoilaaaaaaa..
maluuuuuuuuuuuuuuu..
nak xnak bg gak la..da sakit kan..hah nah hamikk cocok la kat vontot aku ni..
tp alhamdulillah aku demam biasa jer..

H1N1 agak menakot kan la uol..
ari ble plak aku dengar mmb aku ckp H1N1 xda kat INDIA..
hello memandai jer ko kate xda...
ada jer aku search dlm google..siap da yg mati..
die kate sbb kat india xda H1N1 sbb org india kuat mkn rempahhhh...mowtipppppppppppppp
hahhahahah..lwk dol..
so kalu uol sume xnak kena H1N1 p la mkn kat mamak banyak2 k..
ciom la bau mamak 2 puas2 kompem xkena H1N1...

pape pun nak advice kat uol sume la
kalu da dmm2 2 trus p ospital or clinic..
p checkup tgk tkot uol kena suspek H1N1..
xrugi kalu p cek uol..mmg la kena kua kan duit...tp xslh kot kua duit utk nyawe sendiri..
ker uol da banayk nyawa2 mcm dlm game 2..hahahha..


Sunday, July 26, 2009

AL-FATIHAH utk YASMIN AHMAD..u r da best director we have.






hurmmm..


i cant accept dat..


salah sowng director yg best n karya yg sememangnye membuatkan satu m'sia kecoh ngan adegan2 n isu2 kontroversi nyer..


bg aku..xda nye kontroversi mne pun..2 lah realiti kita skang nih..


menda yg dtunjuk kan dlm film die 2 lah yg berlaku skang..


aku pun pelik kenapa sesetengah owng a.k.a masyarakat xble trima per yg dtunjuk kan dlm kesemua film2 die..


pdhal menda 2 da penah diorg tgk n penah jd kat depan mate msing..


hadoilaaaaaaaaaa....perlu ker masyarat sume nk PROPA bagai..


n yg sedey nye kementerian sendiri banyak xbenar kan hasil2 karya yasmin ahmad d tayangkan kpd umum..katernyer bnyk menda yg ble wat isu2 kontroversi yg ble menyentuh sensitiviti pape tah..hadoilaaaaaa..


nih hasil2 karya yg aku suke..


karya2 yg membangga kan aku sbg peminat yasmin ahmad..


setiap babak2 yg d ambil len dr film2 yg len..


mungkin xkan ada YASMIN AHMAD yg len..


lps nih xkan kita dpt lihat hasil2 karya yasmin admad


xkan dpt lagi tgk iklan2 raye petronas yg ble menyentuh hati setiap owng yg tgk nyerr..(2 pun kalu org yg tgk 2 da ati n prasaan la)





























YASMIN AHMAD im gonna miss u..





bia owng kate pasal die..aku ttp support segala karya2 yang d hasilakn oleh YASMIN AHMAD..






gambar semasa jenazah YASMIN AHMAD dbawa keluar dr masjid



video

Friday, July 17, 2009

best gler bdeo nih..
gigih diorg ber2 menyanyi bagai..
kunon menytakan kebanggaan kpd bapak nye..
so i wanna wish 2 my dad..
im proud of u dad!!

video

Sunday, June 28, 2009

video

BEST!! gler lgu nih...

lirik nye lawak glerrr..matilahhhh sume nye giler kan...hamikkkkkkk..

sesuai sgt2 ngan aku kot lirik nih..

padan muke aku...tiap2 ari aku dengar hokayyy...

siap promote kat kenkwn2 haku lagu nih..

nah hamikkk..nih lirik lgu nyerrr...

Cari Jodoh
Wali Band

Apa salahku apa salah ibuku

Hidupku dirundung pilu

Tak ada yang mau dan menginginkan aku

Tuk jadi pengobat pilu

Tuk jadi penawar rindu

Tuk jadi kekasih hatiku

*Timur ke barat selatan ke utara

Tak juga aku berjumpa

Dari musim duren hingga musim rambutan

Tak kunjung aku dapatkan

Tak jua aku temukan

Oh tuhan inikah cobaan

**Ibu-ibu bapak-bapak

Siapa yang punya anak

Bilang aku aku yang tengah malu

Sama teman-temanku

Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***Pengumuman-pengumuman

Siapa yang mau bantu

Tolong aku kasihani aku

Tolong carikan diriku kekasih hatiku

Siapa yang mauBack

to *, **, ***I

bu bapak punya anak

Bilang-bilang aku aku yang tengah malu

Sama teman-temanku

Karna cuma diriku yang tak laku-laku

Back to ***

Monday, June 1, 2009

NOBODY PERFECT !! CHOIIIIIIIIIIIIIIII

hurmmmm..
mmg la nobody perfect in dis world..
fuck wit this word..
shiallllllllllll..
mmg xda yg perfect or sempurna dlm dunie nih..
sempurna kan harimu ada lah( tv3 punye tagline last year)
da tau ko da xperfect..u must improve ur self 2 be much2 better n dont make da same mistake..
aku sendiri pun x perfect beb..
tp kita kena sedar pe shilap yg penah kita wat..
lps 2 jgn wat silap yg sme.
kalu x smpe ble pun kmu x perfect..
nih ker ble org tegur skit pe ko wat silap..
mule la ckp...'xda org yg perfect dlm dunia nih'
choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..
tau plak kmu ckp mcm 2 kn..tp time ngate org 2 xpkir plak..
xpkir plak xda human dlm dunie nih perfect..
shiallllllllllllllllllllllll..
ble kena ckit da sentap kan..
kmu xpkir plak sumtime ble kmu ckp 2 wat da bg terasa bagai kat owng len..
adil la ckit beb..time ko ngate org ble jer..org ngate kmu sentap bagi...
kte kwn...garau ganaz2 ble..
keta carot ckit sentap bagai...perlu ker..
aiyooooooooooooooo..
so lps nih xpyh la nak PROPA bagai hokayyy...
prasan ble survive segala bagai..
pdhal ko pun ada rse sentap bagai jugakkk...
mcm manesia len hokayyyyyyyyyyyyyyy..
so lps nih pkir dlu sblm berckp..
aku x kte aku nih baguihhhh sgt..
aku sendiri pun penah wat silap..
bkn silap ckit..tp banyakkk..
so kita kena permbaiki 'kesempurnaan' itewwww.



Sunday, May 24, 2009

'KAWAN' OR 'SAHABAT'
hadoilaaaaaaaaaa...stu menda yg merunsing kan aku n membusan kn aku utk dperkatekan..
walaupun runsing n busan bagai ttp nak ckp jugak kan!!!
haroslaHHHHHHH...
aku da nek mls nak ckp pasal nih...
wat sakit hati jer hokayyy kalu ckp pasal 'kawan' nih..
'kawan' nih mmg senang nk dtp..
kat tepi jln kalu kita jmp sesaper pun da ble jd kwn..
kat tenet lg lahhhhhh...belambak..belungguk ble dpt..pilih jer nak camne...hensem ker..huduh ker..gemok ker..kurus ker..cun ker..metopsss ker sume ada...
tp 'kawan' nih mmg susah sgt2 nak dtafsir pe mksdnyer..
pe mowtippppnye kita ber'kawan' ngan die..
mule2 niat utk menambah segala bagai 'kawan' yg ado..
tp last2 kita jugak yg terkena...hamikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! padan muke ko..
aiyoooooo...hadoilaaaaaaaaaaaa.....hurmmmmmmmmmmmm..
mule2 ber'kawan' baik bagai...
yer lah masing2 xtau lg prangai 'kawan' kita sebernar nye mcm mane..
tp bile lelame da kenai baru kita tau prangai 'kawan' kita 2 mcm mane..
mule2 berkawan..sume nya bek blaka hokayyy...xda cacat cela pun..
bermsg N kol bagai lah ngan aku..ble ssh mintak tolong bagai ngan aku..
msg n kol tanpa henti utk mintak tlg...
kalu msg n kol xdpt..
sanggup dtg umah p cari aku...
semate2 nk mintak tlg ngan prob diorg..
yg aku pun menggong tahap cipan ker per tah
punyer ler bek ati..
tlg sume bagai..
sumtime menda yg aku tlg diorg 2 aku xble nak tlg..tp dusahakan jugak..
semate2 nak tlg diatas name 'kawan'
last2 aku jugak yg kena blk..
'kawan'2 cume ada ngan aku time diorg susah utk lepas sesak diorg jer..
time senang bagai..lupe kat aku nih hah!!
malu bagai kot or hina sgt kot kwn ngan aku yg mcm nih kot..dat y mcm 2 kot..
time diorg ngah senang bagai msg n kol..harammmmm...xnmpk pun no diorg nek dlm fon haku...
nak ajak diorg join p lpk2..jgn harap la kalu aku x msg dlu..
yg aku plak terlebey bek hati bagai...tipa kali nk kua..msg sume tanye nak lpk x...da kua blom..watper..
last2 yg reply 2-3 org jer..2 pun reply ckp da kuar ngan poen nih la..poen 2 lah..last2 aku gak yg tertigal bagai..aku jugak yg terhegeh2 bagai nak ajak diorg lpk n kua bagai..
pdhal prot diorg da buncit mnm air..aku nih jugak yg kena tingal bagai..
HELLO!!!!
kalu kome sume da malu bagai nak 'kawan' ngan aku or rase hina sgt2 nak 'kawan' ngan aku...
PLS!!! LEAVE ME!!!!!..
aku xperlukn 'kawan' mcm kome sume hokayyy..
'ada aku kesah' kalu xda 'kawan' mcm korunk..
xperlu lah kome sume nak PROPA bagai kat dpn haku..
tunjuk2 bek nk br'kawan' ngan aku..
xperlu hokayyy nak blakon berdrama bagai ngan aku..
xperlu nk menambah kan name kome sume dlm list dunia 'playwood' yg sememang nye dah ramai hokayyy..
SAHABAT...
sahabat...
mmg payah nak jmp..
dlm ramai2 'kawan' yg kita ada..
xramai yg betoi2 ble jd 'sahabat' kita..
'sahabat' ialah seseorg yg sentiasa ada dlm keadaan kita senang atau ssh...
'sahabat' sentiasa akn tlg kita time kita ssh mcm mane..
time sedey..gumbira..ngah kaye ker..ngah miskin bagai..ngah pokai..
'sahabat' mesti ada ngan kita...
tp nak cari n nk jmp sowang 'sahabat' pun payah..
mmg bkn senang nk jmp pun...
'sahabat' bkn ble jmp kat tepi2 jln..bkn ble cr kat tenet bagai..
hurmmmmmmmmmmmm..
kpd saper2 yg kenai haku..kome pikio la sendiri..kome sume dok dlm kategori mane...
KAWAN OR SAHABAT

video

Tuesday, May 19, 2009

IM SHOCK...JUST LIKE SIMON!!!
terkezut bagai aku tgk vdeo nih...
aku tertgk vdeo nih pun kwn aku yg tunjuk kan.
kalu x..xtau lah kot..
mule2 tgk...mmg x kompiden pun makcik nih ble nyanyi..
yer lah tgk ngan gaye n penampilan n umo nye...
mmg xkan cayer nyer..
mcm audience cte nih...
siap wat muke bagai ngan makcik itewww..
msing2 pkir makcik nih PROPA jer lebey...

video

nahhhhhhhhh!!!!

hamikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ko....

skali nyanyi simon terkezut bgai...

sume audience yg wat muke bagai senyum terkezut jugak..

sume xcayer bagai ngan bakat makcik nih ado..

padan muke sume..last2 sume yg terkena...

mak itewww diva hokayyyyyyy!!

ngan kompiden nye makcik 2 lps nyanyi trus nak blah..kunun sonok bgai dpt nyanyi..dpt msk tv..siap bg flying kish lg hokayyyy...

kunun nye nak menunjukan kepauasan nye perform bagai atas stage itewww..

xnyempat segala juri ng bg comment kan..

pape hal 'MAKCIK UR R DA BEST HOKAYYYYY!!!'

caiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Thursday, May 14, 2009

hABIs maDU sEpAh DbuANg???
sesuai lg ker pkai peribahse mcm nih...
hurm camna nak start carotan aku pasal topic nih...
jenuh nk memikio ayt2 yg sesuai hokayyy..
saper yg buang madu dulu...
yg penting bkn aku hokayyy..
so jgn nak slh kan aku
n gne ayt 'habis madu sepah dbuang'
hello!! da xble pakai da bhse mcm 2 hokayy..
sepah skang da mcm2 ble wat..
xpyh nak buang2 pun.
walau pun sepah ttp berharga n org cari die hokayy..
n sepah yg pling pemes antara spesis sepah yg ada kat m'si nih 'kump sepah'
juara RAJA LAWAK hokayyy!!
so xperlu terasa terhina sgt kalu ngan ayt' sepah d buang'
mcm mne pun kita still ble survive n truskan idop..
bia org wat per pun kat kita...
sabar n trus sabar..
wah sabar jer ker..mne ble sabar jer..
tgu mse yg sesuai carotan akn kuar jugak..
hahhahahaha..
carotan bhse yg sesuai utk org iteww hokayy..
yg penting ati puas..xperlu bls dendam bagai..
gnekan strategi 'carotan'
kasi hati PECAHHHHHH punye ngan carotan itewww..
at last u r da winner beb..
menda yg jd akn ada hikmahnyer..
so xperlu nak sedey bagai..
n xperlu kita nk PROPA bagai hokayy.
just truskan idop walau ssh mcm mne
caiyokkkkkkkkkkkkkkkk!!!

Tuesday, May 12, 2009

pyramid system..

hadoila...
skunk nih da mcm2 jns aku dengor...
punye la manusia nih nk cepat kaye kan...
masuk investment nih investment 2..
sume nye dsbbkn nk duit...
'den mau kayo'
matilahhhhhhhhhhhhhhhhh..
perlu ker..
xslh kalu nak kaye..tp kalu ngan titik peluh n ats usaha sendiri xda hal lah..
nih berPROPA bagai perlu ker..
utk menarik org msk per yg die nak promote kn...
ttp ada ayt PROPARAZI hokayyyy..kalu x bkn finderPROPARAZI kan..
multilavel? aper itewww multilavel
matilahhhh...aku nk upload pic xble..shial jer...
hah nak tau per multilaver cr sendiri la kat tenet camne..
xdapek nk nolog..coz aku try uoload pic xble lak..
hamikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....
hurm..pe lak pendapat org2 pandai2 agama dlm hal multilavel ini..
nih aku da terbace dlm tenet pasal pendapat org pndai agama..
Sistem jualan dan muamalah seperti ini adalah diharamkan kerana tujuan nya hanyalah wang dan bukannya produk. Wang yang mencecah puluhan ribu ringgit sedangkan nilai produk yang hendak diniagakan hanyalah ratusan ringgit. Setiap yang berakal pasti akan memilih wang apabila diberikan pilihan seperti itu. Justeru, strategi pemasaran dan kempen produk syarikat tersebut banyak bergantung kepada mewar-warkan kadar keuntungan yang bakal diperolehi setiap peserta. Syarikat ini akan menggoda mereka dengan keuntungan besar yang diperolehi peserta walaupun dengan harga produk yang minima. Sebenarnya produk yang dipasarkan oleh syarikat ini hanyalah tirai atau jalan pintas yang membolehkannya mencapai keuntungan tersebut. Jika inilah hakikat sebenar muamalah ini, ia adalah diharam oleh Syarak kerana beberapa perkara:1. Muamalah sebegini mengandungi kedua-dua jenis riba iaitu riba al-Fadl (pertambahan) dan riba an-Nasi`ah (penangguhan). Ahli membayar sedikit wang untuk penyertaan agar mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda. Inilah perniagaan wang dengan wang melalui cara pertambahan dan penangguhan. Ia merupakan riba yang diharamkan secara nas dan ijmak. Produk yang dijual oleh syarikat kepada agen tersebut hanyalah tirai yang menutup keburukan transaksi sebegini. Produk bukanlah tujuan utama bagi para peserta dan ia tidak langsung memberi apa-apa kesan kepada hukum.2. Muamalah ini juga mengandungi unsur penipuan (al-Gharar) yang diharamkan oleh Syarak. Ahli tidak mengetahui sama ada dia mampu menarik minat sebilangan peserta yang dikehendaki ataupun tidak. Sistem pyramid atau jaringan seandainya berterusan, pasti akan sampai ke penghujungnya. Ketika itu, peserta yang menjadi ahli tidak mengetahui adakah dengan penyertaannya itu, dia tergolong dari kalangan upline yang tinggi (yang menguntungkan) ataupun hanya di peringkat bawahan (yang sudah tentu akan rugi)? Realitinya: Setiap yang menyertai system pyramid atau jaringan ini akan mengalami kerugian kecuali sekelompok kecil pimpinan syarikat. Majoritinya adalah rugi. Inilah hakikat penipuan yang berlaku, iaitu kebarangkalian antara dua perkara yang pada kebiasaannya membawa risiko yang membimbangkan. Rasulullah telah melarang dari unsur-unsur penipuan dalam muamalah sepertimana yang terdapat dalam hadis riwayat Muslim dalam sahihnya. (http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=8275).
hah sendiri sudah bace...sendiri paham lah hokayyyyyy..
maybe kat m'sia nih blom kua fatwa lg yg mengatekn menda nih halal or haram..
hah skunk aku nak cite mowtipp aku emo bagai pasal multilavel nih...
nak tau ker!!
sbb smalam aku p lpk kat mapley slps kepenatan men'drive'(wah sesuke ati menslh gunekan bahse) dr iph..
da plak sahabat kpd sahabat aku....opssss...xble gne istilh sahabat hokayyy..
sbb mksd sahabat nih len ckit..
gne kwn sddeyhhhhhhhhhhhh...
kwn kpd kwn aku mempromote bagai kat aku suh msk.
da aku ckp xnk..xnkkkkkkk lahh..
tiap kali jmp..npkm jer aku yg agak cando nih...wah cando kew??
klamkabut kejor..nak suh aku msk...
xperlu HOKAYYYYYY!!!
XMAUKKKKKKKKK..
bia aku indop mcm nih..xperlu nak kaye bagai..
n aku bersyukur sgt2 ngan aper yg aku ada skunk..
xssh sgt...n x senang sgt..
bersyukur ngan aper yg aku ada ats titik peluh hangitt aku...
bkn ngan PROPA bagai ats konsep MULTILAVEL..
so arap sahabat2 aku phm..xperlu nk promote bagai suh aku msk bagai hokayyy..
kompem aku xkn masyukkk nye...
pg mampos!!!
aiyooooo emo aku kn....
puas hati hokayyyyyyyy....

Monday, May 11, 2009

welkem..welcom...vanakem.mowtipp vanakem!!

hahhahhahaha...1st topic aku dlm blog ini...
actually blog ini utk looking 4 sum1 just like 2 be 'PROPARAZI'
hangin smcm aku ngan org2 yg berproparazi bagi ini hokayyy..
perlu ker PROPA bagai utk hidup...
semate2 nak hidup n dpt belas kasihan dr kenkwn atau org sekeliling..
ble da PROPA bagai mule la drama2 PLAYWOOD (bkn holywood or bollywood or malaywood hokayyyy) bermule...
plakon iteww memulekn ngan pelbagai watak yg membuatkan org kasihan bagai ngan cerita nye itewww...
so nntkn segala PROPARAZI aku aku dpt kesan hokayyy...
akn kite kaji segala bagai watak2 yg dibawekan oleh plakon PLAYWOOD ini..
yg penting ADA AU KESAHHHHHH!! tag line 4 dis year..thn langsi kew?????